top of page

Historien om Wallop™

Hur kommer det sig att vi satsat på att bygga ett verk med så mycket krav på hantverk?

Svaret är rätt okomplicerat, vi gillar musik och framför allt LP med dessa förgängliga men vackra papperskonvolut och den musikupplevelse som går att locka fram från just detta media. Vi sitter alla på gedigna LP-samlingar. Visionen av att placera konvolutet intill en, i vårt tycke vacker skivspelare med sockel i ett tätvuxet träslag är helt enkelt för lockande. Önskan om att slå ett slag för en snygg produkt för ett spännande hem som signalerar medvetenhet och ett extra intresse för musik blev oss övermäktiga, det gick inte att förbise. Vi gör det för att vi älskar det. 

 

Visst är detta en uppenbar subjektiv bedömning. Men att skapa en extra vacker förutsättning för mer musik och samtidigt ta ett steg mot en god hantverksmässig design är inspirerande. Oavsett hoppas vi på att ni får möjligheten att lyssna på detta instrument, för det är så som vi ser vår produkt, just ett instrument. wallop är en klanglåda, individuellt och varsamt byggda där varje enskilt verk är unikt.

Konstruktion

Ett av målen var att konstruera en skivspelare som dels är överkomlig i pris men som också otvetydigt pryder sin plats. Många är vi som trånat efter en vacker LP12, en Nottingham Analoge eller en Thoréns 124 med SME. Listan över snygga och välljudande skapelser är lång. Lika långt som branschens olika övertygelser räknas i mängd. För visst är det så att det inte finns det en enda bransch med så mycket tyckande och övertygelser om förträfflighet och världens bästa? Hur kommer det sig då att vi på oops audio sticker ut hakan och säga att vi kanske funnit den rätta vägen? Att vi hitta det som flera av oss, intresserade av musik sökt, en häpnadsväckande musikupplevelse och en som triggar till nyfikenhet rätt igenom. Att få bredden av musik att låta intressant oavsett press och utgåva. Eller att bli svept med i rytmer, melodier och klanger som får din LP-samling låt så mycket mer engagerande och närvarande att du inte vill sluta spela?

 

Vad skiljer oss och vad är värdegrunden i spelaren

En avgörande skillnad mot andra high-end-spelare är att vi valt en så lätt skivtallrik som möjligt. När man tänker på det så är det rätt uppenbart smart. En lätt tallrik gör att ett redan bra lager inte behöver ansträngas på ett överdrivet sätt. Detta leder i sin tur till att vi inte behöver kompensera med kostnadskrävande och än dyrare lager eller helt i onödan massiva godstjocklekar med krav på specialproduktion och eskalerande kostnader. Vi har konstruerat en lager och arm-anslutning som är något av det styvaste som vi tidigare kommit i kontakt med och dessutom troligen en av det lättaste. Därtill är allt detta gjort rätt igenom i trä. Plattan som lagret nu sitter i är uppbyggd på ett sinnrikt sätt med flera lameller i en fack-verkskonstruktion. För att ytterligare koppla samman relationen till just ett instrument har vi kommit fram till att tekniken med sammanfogning av dessa delar är absolut bäst med lim som användes vi konstruktionen av äldre instrument som tex. fioler. Som rätt ofta är det uppenbara dolt i bransch-paradigm av vana eller avsaknad av ifrågasättande. Däremot är motorborden massivt kompakt och tung i ett solitt stycke och upphängd i kraftiga gummi-bussningar. Syftet är att ge en så stabil infästning i stor och tung massa som absorberar vibrationer. Motorborden är sammanlänkad sedan via bussningarna till den massiva sockelns botten. Botten och sockeln vilar i sin tur på 3st. fötter likt en trefoting. Sockel och botten samt motorborden är isolerade från lager och arm-plattan via 3st. koniska metallstavar som är balanserade i komposit-skets av Delrin. I sin helhet gör detta att sockeln i sig är fri från rörliga delar. Orsaken till detta är att vinklar och avstånd inte får variera från det som är optimerade. Detta gör dessutom att spelaren är okänslig för transporter eller vibrationer från golv och möbler.


bottom of page